Welness & SPA

SOKO BANJA

Na udaljenosti od 238 km od Beograda i 60 km od Niša, smeštena u prelepoj kotlini između planina Rtanj, Ozren i Bukovik, nalazi se Sokobanja. Nadmorska visina od 400 m, bogatstvo prirode u njenoj neposrednoj okolini (Bovansko jezero, kanjon Moravice, ozrenske livade…), kao i čist i svež vazduh privlače goste već više od 170 godina. Mnogobrojni hoteli, restorani i klubovi, parkovi i pešačke staze, sportski tereni i plaže čine Sokobanju već godinama jednim od najposećenijih turisitičkih mesta u Srbiji.

Izvanredna nadmorska visina, bogatstvo zelenila u okolini, čist i nezagađen vazduh i umerena kontinentalna klima sa malo padavina i magle, čine da je Sokobanja najposećenija banja u Srbiji, ali i banja sa najduže organizovanim turizmom od preko 150. godina. Termalni izvori Sokobanje spadaju među najradioaktivnije u našoj zemlji. Njihova temperatura kreće se od 28 do 45 stepeni celzijusovih.

Bogatstvo mineralnih voda privlači one kojima je potrebno lečenje (hronični bronhitis, bronhijalna astma, psihoneuroze, neurastenije, povišeni krvni pritisak, hronični reumatizam, išijas, malokrvnost, neke ženske bolesti, iscrpljenost i rekonvalescenti), ali Sokobanja je i stečište zdravih ljudi željnih odmora, razonode, šetnji kroz nedirnutu prirodu prepunu čistog planinskog vazduha, kupanja u jezeru na Ozrenu ili Bovanskom jezeru ili u bazenima sa mineralnom vodom.

VILA MILSA

thumbs_01-vila-milsa-dvoriste

Jedinstvenim izgledom koji pleni, modernim i komfornim smeštajem, lepo uređenim dvorištem sa kafe – barom i otvorenim bazenom (4.5m x 8m, dubina 1.2m) sa ležaljkama i suncobranima, vila “Milsa” će učiniti Vaš boravak u Sokobanji nezaboravnim. Nalazi se na 800 m od mermernog šetališta, u blizini hotela “Moravica” i hotela “Sunce”.


PROGRAM PUTOVANJA I CENOVNIK SOKO BANJA


VRNJACKA BANJA

Vrnjačka Banja je prirodno blago Srbije koje se nalazi u istoimenoj opštini u Raškom okrugu. Vrnjačka Banja je i najveća i najpoznatija banja u Srbiji. Udaljena je svega oko 240 km od Beograda, 25 km od Kraljeva i 7 km od Trstenika. Zahvaljujući autoputu, iz Beograda do Vrnjačke Banje se stiže za manje od dva sata. Smeštena je između planine Goč čija nadmorska visina iznosi oko 1210 metara i Zapadne Morave. Klima Vrnjačke Banje je umereno kontinentalna sa uticajem planinske klime zahvaljujući kojima je vazduh u Vrnjačkoj Banji izuzetno zdrav i lekovit.

 

Leta u Vrnjačkoj Banji su sa svežim jutrima i vecerima zbog vetra koji duva sa Goča prema Zapadnoj Moravi, a zime su obicno snegovite i bez oštrih mrazeva. U Vrnjackoj Banji srednja godišnja temperatura iznosi nešto preko 10°C, a srednja letnja oko 20°C.

U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora, a to su: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topa voda, Snežnik, Jezero i Slatina ) dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjacko vrelo). Vrnjačke lekovite mineralne vode se primenjuju kod lecenja:

  • Lečenja šećernih bolesti
  • Stanje posle preležene zarazne žutice
  • Lečenja hronicnog zapaljenja creva i želuca
  • Bolest žucne kese i žucnih puteva
  • Čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu
  • Bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva i drugih bolesti.

Banja ima veoma dugu tradiciju lecilišta. Lekovite vode Vrnjačke Banje imaju svoju istoriju od par stotina godina. Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka stari Rimljani su izgradili lecilište i oporavilište AQUAE ORCINAE. O tome svedoče i arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno, bazena za kupanje, rimskog izvora tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji ostavljan u lekovitom izvoru. U Vrnjačku Banju su na lečenje i oporavak uglavnom dolazili rimski legionari, kao i romanizovana aristokratija starosedelaca. Pravi razvoj moderne Banje zapoceo je 1868. godine radom Osnivackog društva, najstarije turisticke organizacije na Balkanu.

VILA  AS

     Vila „AS” se nalazi u najlepsem delu Vrnjacke Banje u neposrednoj blizini htl.”Merkur” udaljena svega 200m od Vrnjackog parka i cuvene Promenade.Okruzena zelenilom,uredjenim prostorom za decu,vila je idealna za porodice,ali i za poslovne ljude i sve one koji zele savrsen odmor u najlepsoj banji Srbiji.

 

PROGRAM PUTOVANJA I CENOVNIK VRNJACKA  BANJA


 

 

Comments are closed.